{1}
##LOC[OK]##
{1}
##LOC[OK]##
##LOC[Cancel]##
{1}
##LOC[OK]##
##LOC[Cancel]##
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.
Zrozumiałem, zamknij ten komunikat
Dane wg stanu na 2024.11.21
Użytkownik: Gość
Strona główna
DANE
Dane według dziedzin
Dane dla jednostki terytorialnej
Obszary funkcjonalne
Rankingi statystyczne
METADANE
Strona główna
Układ danych
Kategorie
Szukaj cechy
Podział terytorialny
Jednostki terytorialne
Znajdź jednostkę terytorialną
Kod terytorialny
Jednostki statystyczne
Miejscowość statystyczna
Rodzaj jednostki terytorialnej
Zmiany w podziale terytorialnym
Inne
Atrybuty
Agregaty
Jednostki miary
Klasyfikacja PKD 2004
Klasyfikacja PKD 2007
Pojęcia
API
ARCHIWUM
Archiwum wybranych tabel dla lat 2020-2021 z danymi bilansowanymi na podstawie wyników NSP 2011
Archiwum kategorii LUDNOŚĆ z danymi bilansowanymi za rok 2010 na podstawie wyników NSP 2002
POMOC
Podręcznik użytkownika BDL
Komunikaty
Stan zasilenia danych
Mapa strony
Start
/
Metadane
/
Kategorie
/
Grupy
/
Podgrupy
/
Metryka
Układ danych
Kategorie
Szukaj cechy
Podział terytorialny
Jednostki terytorialne
Znajdź jednostkę terytorialną
Kod terytorialny
Jednostki statystyczne
Miejscowość statystyczna
Rodzaj jednostki terytorialnej
Zmiany w podziale terytorialnym
Inne
Atrybuty
Agregaty
Jednostki miary
Klasyfikacja PKD 2004
Klasyfikacja PKD 2007
Pojęcia
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
P
R
S
Ś
T
U
W
Z
Ź
Ż
Kategoria
HANDEL I GASTRONOMIA
Grupa
PLACÓWKI GASTRONOMICZNE
Podgrupa
Liczba placówek gastronomicznych
Źródło danych PBSSP
2023
Obszar
1.49 Działalność handlowa, hotelarska, gastronomiczna i inne wybrane rodzaje działalności usługowych
Badanie
1.49.05 Obrót i działalność gastronomiczna
Zestawy danych
https://form.stat.gov.pl/formaty/badanie.php?rok-pbssp=2023&bid=189
Cykliczność badania
co rok
Prowadzący badanie
Prezes Głównego Urzędu Statystycznego
Prowadzący jednostka
Główny Urząd Statystyczny
Osoba odpowiedzialna merytorycznie
Agata Dec, GUS HU - Departament Handlu i Usług,
A.Dec@stat.gov.pl
Ostatnia aktualizacja
15.10.2024
Opis wymiarów
1. Typy placówek
-
Występowanie cech w latach
Nazwa
Lata obowiązywania
Poziom udostępniania danych
Opis
restauracje
2005-2023
Region (NUTS 2)
-
bary
2005-2023
Region (NUTS 2)
-
stołówki
2005-2023
Region (NUTS 2)
-
punkty gastronomiczne
2005-2023
Region (NUTS 2)
-
Podstawowe pojęcia
Bar
Placówka gastronomiczna
Punkt gastronomiczny
Restauracja
Sezonowa placówka gastronomiczna
Stołówka
Licencja międzynarodowa Creative Commons BY 4.0 – Uznanie autorstwa
Wersja: 20240523.1117
Polityka prywatności
Deklaracja dostępności