Kategoria HANDEL I GASTRONOMIA
Grupa PLACÓWKI GASTRONOMICZNE
Podgrupa Liczba placówek gastronomicznych
Źródło danych PBSSP 2023
Obszar 1.49 Działalność handlowa, hotelarska, gastronomiczna i inne wybrane rodzaje działalności usługowych
Badanie 1.49.05 Obrót i działalność gastronomiczna
Zestawy danych https://form.stat.gov.pl/formaty/badanie.php?rok-pbssp=2023&bid=189
Cykliczność badania co rok
Prowadzący badanie Prezes Głównego Urzędu Statystycznego
Prowadzący jednostka Główny Urząd Statystyczny
Osoba odpowiedzialna merytorycznie Agata Dec, GUS HU - Departament Handlu i Usług, A.Dec@stat.gov.pl
Ostatnia aktualizacja 15.10.2024
  • Opis wymiarów
    • 1. Typy placówek
      -
  • Występowanie cech w latach
    NazwaLata obowiązywaniaPoziom udostępniania danychOpis
     restauracje 2005-2023Region (NUTS 2)-
     bary 2005-2023Region (NUTS 2)-
     stołówki 2005-2023Region (NUTS 2)-
     punkty gastronomiczne 2005-2023Region (NUTS 2)-
  • Podstawowe pojęcia
    Bar
    Placówka gastronomiczna
    Punkt gastronomiczny
    Restauracja
    Sezonowa placówka gastronomiczna
    Stołówka