Kategoria CENY
Grupa PRZECIĘTNE CENY PRODUCENTÓW NIEKTÓRYCH WYROBÓW SPOŻYWCZYCH NA RYNKU KRAJOWYM
Podgrupa Tłuszcze i nabiał
Źródło danych PBSSP 2023
Obszar 1.64 Ceny
Badanie 1.64.04 Krajowe średnie ceny producentów wyrobów spożywczych
Zestawy danych https://form.stat.gov.pl/formaty/badanie.php?rok-pbssp=2023&bid=221
Cykliczność badania co rok
Prowadzący badanie Prezes Głównego Urzędu Statystycznego
Prowadzący jednostka Główny Urząd Statystyczny
Osoba odpowiedzialna merytorycznie Izabella Adamczyk, GUS HU - Departament Handlu i Usług, I.Adamczyk@stat.gov.pl
Ostatnia aktualizacja 31.05.2024
  • Opis wymiarów
    • 1. Rodzaje produktów
      -
  • Występowanie cech w latach
    NazwaLata obowiązywaniaPoziom udostępniania danychOpis
     słonina - za 1kg 1999-2023Region (NUTS 2)-
     smalec wieprzowy jadalny paczkowany w kostkach 250g - za 1kg 1999-2023Region (NUTS 2)-
     masło roślinne 250g 1999-2008Region (NUTS 2)-
     olej jadalny rafinowany rzepakowy konfekcjonowany - za 1l 1999-2023Region (NUTS 2)-
     masło świeże o zawartości tłuszczu ok. 82,5% - za 1kg 1999-2023Region (NUTS 2)-
     mleko krowie o zawartości tłuszczu 1,5-2%, w opakowaniu z folii - za 1l 2011-2023Region (NUTS 2)-
     mleko krowie 2-2,5% tłuszczu w folii 1l 1999-2010Region (NUTS 2)-
     mleko krowie o zawartości tłuszczu 3-3,5% (przedłużony okres trwałości, UHT), w opakowaniu kartonowym - za 1l 1999-2023Region (NUTS 2)-
     śmietana o zawartości tłuszczu 18% - za 1l 1999-2023Region (NUTS 2)-
     ser twarogowy półtłusty - za 1kg 1999-2023Region (NUTS 2)-
     ser dojrzewający "Gouda" - za 1kg 1999-2023Region (NUTS 2)-
  • Podstawowe pojęcia
    Cena producenta